Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Ευρωπαϊκή ημέρα καθαρισμού 2015 - Συμμετοχή του Πολιτιστικού & Εξωραϊστικού Συλλόγου Νεροτριβιάς





9 ΜΑΪΟΥ 2015: Ο δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων ενισχύει τις δράσεις “Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού 2015” και “Καθαρίστε τη Μεσόγειο 2015”, οργανώνοντας τον καθαρισμό των παραλιών Πολιτικών και Χιλιαδούς

Ορίζοντας σημεία συνάντησης δύο από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες του, την παραλία των Πολιτικών και την παραλία της Χιλιαδούς, ο δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων συμμετέχει στις πρωτοβουλίες “Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού 2015” και “Καθαρίστε τη Μεσόγειο 2015”, οργανώνοντας τον καθαρισμό των παραπάνω παραλιών, το Σάββατο 9 Μαΐου 2015. Συντονιστές των ανωτέρω πρωτοβουλιών σε πανελλαδικό επίπεδο είναι η HELMEPA και το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS αντίστοιχα, με πολυετή και δυναμική παρουσία σε θέματα περιβάλλοντος εν γένει.

Με στόχο την επισήμανση της έκτασης και της έντασης του προβλήματος της περιβαλλοντικής ρύπανσης και, κυρίως, την ανάδειξη της άμεσης ανάγκης για την καλλιέργεια μιας πιο ώριμης και υπεύθυνης συμπεριφοράς από όλους μας απέναντι στη φύση και στην προστασία της, ο δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων θα έχει αρωγό στην προσπάθειά του πλήθος τοπικών φορέων και συλλόγων, η ανταπόκριση των οποίων υπήρξε συγκινητική. Ο αριθμός των εθελοντών που έχουν επιβεβαιώσει μέχρι σήμερα τη συμμετοχή τους αγγίζει τους 100, ενώ ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στη συμβολή των μικρών μας εθελοντών -ηλικίας 8 έως 15 ετών- που ήδη αγγίζουν το ¼ του συνόλου των συμμετεχόντων, επιβεβαιώνοντας πως οι νεότεροι τρέφουν εν τέλει πολλές ευαισθησίες, στον αντίποδα της άποψης που θέλει τη νέα γενιά αδρανοποιημένη και αμέτοχη...

Παράλληλα με τον καθαρισμό, θα επιχειρηθεί να γίνει καταγραφή των απορριμμάτων που θα συγκεντρωθούν ώστε, αντλώντας πληροφορίες για το είδος, την ποσότητα και την προέλευσή τους, να επιδιωχθεί η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος. Απορρίμματα όπως αποτσίγαρα, πλαστικές σακούλες, κουτιά αλουμινίου, πλαστικά μπουκάλια και εγκαταλελειμμένα τεμάχια αλιευτικού εξοπλισμού, με χρόνο διάλυσης από 10 έως και 600 έτη (!), είναι απαραίτητο να αποτυπωθούν, ώστε να μπορέσουμε να εντοπίσουμε την κύρια πηγή ρύπανσης των ακτών του δήμου μας, αλλά και τη βαρύτητα του είδους των απορριμμάτων που τις επηρεάζει περισσότερο.

Σημειώνεται ότι συντονιστής της όλης δράσης θα είναι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος του δήμου και για θέματα περιβάλλοντος μεταξύ άλλων, κ. Νικόλαος Χασάνδρας.

Ακολουθεί αναλυτική παράθεση των φορέων, τα μέλη των οποίων θα συμβάλουν εθελοντικά στην προσπάθειά μας:

ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ
 ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΔΙΡΦΥΩΝ-ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ
Α/Α
ΦΟΡΕΑΣ – ΣΥΛΛΟΓΟΣ
1
1ο Σύστημα Προσκόπων Μεσσαπίων
2
Εκπολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Καμαρίτσας
3
Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Νεροτριβιάς
4
Εκπολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Πολιτικών
5
Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Πολιτικών "ΑΥΡΑ"
6
Εκπολιτιστικός Σύλλογος Καθενών
7
Εκπολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Λαμαριωτών
8
Εκπολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Στροπωνιατών
9
Πολιτιστικός Σύλλογος Στενής "Ο ΒΡΑΧΟΣ"
10
Πολιτιστικός Ναυτικός Όμιλος Παραλίας Χιλιαδούς
11
Σύλλογος Εθελοντικών Δυνάμεων Δασοπροστασίας και Διάσωσης
12
Φυσιολατρικός Ορειβατικός Σύλλογος Στενής
13
Περιβαλλοντικός, Οικολογικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσσαπίας "Η Γαία"
14
Σύλλογος Δρομέων & Περιπατητών Ψαχνών
15
Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας

Ο Δήμαρχος
Διρφύων – Μεσσαπίων

Γεώργιος Ψαθάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου